Χηλοειδή τραύματα (ουλές και σημάδια επεμβάσεων)

Η ουλή είναι ένα σημάδι που αφήνει στο δέρμα η επούλωση ενός τραύματος, εγκαύματος ή η χειρουργική επέμβαση όπου το φυσιολογικό λειτουργικό δέρμα αντικαθίσταται με συνδετικό ιστό.

Φυσιολογική διαδικασία επούλωσης
Η διαδικασία επούλωσης των τραυμάτων αποτελείται από τρεις διαδοχικές φάσεις: φλεγμονή, πολλαπλασιασμός και ωρίμανση. Κατά τη διάρκεια  της φάσης της φλεγμονής τα αιμοφόρα αγγεία  συστέλλονται και τα ερυθρά αιμοσφαίρια  κλείνουν το τραύμα ενώ τα λευκά αιμοσφαίρια   συγκεντρώνονται για να καταπολεμήσουν τη λοίμωξη. Αρχικά τα φαγοκύτταρα συγκεντρώνονται στην κατεστραμμένη περιοχή στην προσπάθειά τους να καταπολεμήσουν τους εισβολείς και να προστατέψουν την περιοχή από την λοίμωξη.
Έπειτα στη διάρκεια της φάσης του πολλαπλασιασμού, ειδικά κύτταρα του δέρματος μεταναστεύουν στο εσωτερικό μέρος του τραύματος κάτω από την βλάβη και αναπτύσσονται. Ο κοκκιώδης ιστός συμπληρώνει το τραύμα και σχηματίζονται νέα τριχοειδή αγγεία για να εξασφαλίσουν επιπρόσθετο αίμα για το νέο ιστό, δίνοντας του το κόκκινο χρώμα και την κοκκιώδη υφή. Το τραύμα αρχίζει να επουλώνεται και ο κοκκιώδης ιστός σύντομα καλύπτεται από επιθηλιακά κύτταρα (νέα κύτταρα), ενώνοντας τις πλευρές του τραύματος.
Κατά τη διάρκεια της φάσης της ωρίμανσης επίσης γνωστή ως φάση της ανάπλασης, νέο κολλαγόνο σχηματίζεται και δημιουργεί την ουλή. Το τραύμα σιγά σιγά γίνεται ανθεκτικό καθώς η ουλή αποκτά το τελικό σχήμα και μέγεθος. Η ωρίμανση της ουλής συνήθως διαρκεί  τουλάχιστον 1 χρόνο. Η ουλή είναι μόνο 80% ανθεκτική σε σχέση με το κανονικό δέρμα. Το κολλαγόνο είναι μία ινώδης πρωτεΐνη , η οποία δίνει στις  νέες ουλές αυτό το επηρμένο σχήμα. Όταν θεραπευτεί πλήρως το τραύμα, το κολλαγόνο διασπάται και η ουλή γίνεται επίπεδη και συρρικνώνεται. Το κολλαγόνο και η ουλοποίηση είναι ο τρόπος με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα θεραπεύει τα τραύματα.
Χωρίς τη δημιουργία βαθιάς ουλής, σχεδόν όλο το κατεστραμμένο δέρμα στην πληγή θα διαχωριζόταν. Οι ιδρωτοποιοί αδένες ή ο επιφανειακός ιστός έχουν λίγη η και καμία συνδετική ικανότητα, συνεπώς ο ουλώδης ιστός είναι πολύ σημαντικός για ένα καλό αποτέλεσμα σε όλες τις χειρουργικές επεμβάσεις στο δέρμα.
Όταν ράβουν ή κλείνουν τραύματα, οι περισσότεροι χειρουργοί προτιμούν να δημιουργήσουν μια βαθιά, κρυμμένη, ισχυρή ουλή για να είναι σίγουροι για τη συγκόλληση επειδή οι βαθιές ουλές είναι πιό ανθεκτικές. Η επιφανειακή ουλή μπορεί να ελαχιστοποιηθεί με την κατάλληλη τάση και τεχνική ραφής. Οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση ή πληγή έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό ουλής. Για είναι καλά τα χειρουργικά αποτελέσματα πρέπει να μην φαίνεται εύκολα η τελική ουλή ή να είναι πολύ καλά κρυμμένη μέσα σε προϋπάρχουσες ρυτίδες ή ανατομικές γραμμές.

Αιτιολογία
Μετά από μια μεγάλη βαθιά ουλή που έγινε στο δέρμα, τα κύτταρα του δέρματος μαζί με κύτταρα του συνδετικού ιστού, τους ινοβλάστες αρχίζουν να επιδιορθώνουν τη βλάβη πολλαπλώς. Οι ινοβλάστες φτιάχνουν το περιβάλλον πάνω στο οποίο τα κύτταρα του δέρματος μπορούν να μεταναστεύσουν και να κλείσουν την πληγή. Η ισορροπία ανάμεσα στο ρυθμό αντικατάστασης των ινοβλαστών και των κυττάρων του δέρματος είναι σημαντική. Εάν οι ινοβλάστες πολύ γρήγορα δημιουργούν ένα πυκνό περιβάλλον που δεν διαπερνάται εύκολα από τα κύτταρα του δέρματος, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μια μεγάλη ουλή. Εάν τα κύτταρα του δέρματος συμβαδίζουν με τους ινοβλάστες, τότε δημιουργείται μια μικρή ουλή και το δέρμα έχει μια πιο φυσιολογική εμφάνιση μετά από ένα επουλωμένο τραύμα. Εδώ η έκκρίση του σαλιγκαριού παίζει ένα σημαντικό ρόλο, γιατί η αλλαντοϊνη που περιέχει προάγει την επιθηλιοποίηση, επειδή επιταχύνει τον πολλαπλασιασμό και την αναγέννηση των κυττάρων.

Χρήση: Δύο φορές την ημέρα σε καθαρό δέρμα.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ρυτίδες Ραγάδες εγκυμοσύνης »
  • Η Ιστορία
    Η Ιστορία Η ιστορία της ανακάλυψης της Elicina    Τα σαλιγκάρια εμφανίστηκαν στη γη χιλιάδες χρόνια πριν. Κατά την διάρκεια της ¨Αρχαίας Ελληνιστικής Περιόδου¨ άνθρωποι όπως ο Ιπποκράτης, ο Ζέζος και μεταξύ άλλων ο Πλίνιος, χρησιμοποιούσαν το σαλιγκάρι…
 

επικοινωνήστε

ΒΙΒΑΦΑΡΜ Α.Ε.
Φαρμακευτικά & Παραφαρμακευτικά Είδη
Πεντέλης 110 Μαρούσι • Τ.Κ 15126
Τ: 210 8034403 • F: 210 8034495
E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
www.vivapharm.gr
ή επικοινωνήστε μέσω
της ηλεκτρονικής μας φόρμας

μείνετε συντονισμένοι

newsletter: μείνετε ενημερωμένοι για τα τελευταία νέα και προϊόντα μας!

Για να σας προσφέρουμε την καλύτερη δυνατή εμπειρία περιήγησης χρησιμοποιούμε Cookies όπως περιγράφεται στην Πολιτική Χρήσης Cookies